10 oktober 2018 20.00 uur @DaiCugini

Het Kim Versteynen & Arne Van Coillie Duo

Er bestaat altijd een speciale band tussen vocalist en pianist. Sinatra had Bill Miller, Tony Bennett had Ralph Sharon – en Kim Versteynen heeft Arne Van Coillie.
Ze performen vaak samen in verschillende bezettingen, maar wanneer ze in duo spelen, roepen ze de intieme pianobar setting op die jazzpareltjes voortbracht zoals ‘Angel Eyes’, ‘Ain’t Misbehavin”, and ‘One For My Baby’. Subtiele elementen van stride piano, weelderige ballades, korte scatimprovisaties, verrassende akkoorden, thirties swing – door een nauwelijks zichtbaar knikje
weet de pianist meteen wat de volgende muzikale wending is.
Kim en Arne waren op Pukkelpop 2015 en 2017 de meest gezochte act: ze brachten jazz naar het festival in de Secret Room die werd ingericht als vooroorlogse speakeasy cocktailbar.

 

Biografie Kim Versteynen, zang

De Belgische zangeres Kim Versteynen (1984) combineert een fris jazzgezicht met een warme stem: met een diepe focus op  improvisatie en interactie in de band neemt ze haar publiek mee op een emotionele tocht. De creativiteit en intuïtie die ze aan de dag legt in haar muziek worden ondersteund door twee masterdiploma’s. In haar groep Kim In the Middle zoekt ze steevast de grenzen van haar muzikale kunnen op en met het duo Kim Versteynen & Tim Finoulst won ze in 2013 reeds het Concours Des Jeunes Talents op de Leffe Jazz Nights in Dinant. Naast haar activiteiten op het podium vormt en motiveert Kim ook het nieuwe jazztalent als docent.

Kim heeft twee Masterdiploma’s op haar naam: kunstwetenschappen van de universiteit van Gent en jazzzang van het conservatorium van Maastricht. Ze volgde lessen en masterclasses bij Sabine Kühlich, Dianne Reeves, Sheila Jordan, Norma Winstone, David Linx, Jef Neve, John Abercrombie etc. Tijdens haar studies in Maastricht vormde ze haar Kim Versteynen Trio met pianist Arne Van Coillie en contrabassist Flor Van Leugenhaeghe. Dit trio werd uitgebreid met drummer Luc Vanden Bosch tot haar kwartet Kim In the Middle waarmee ze in 2011 haar goed ontvangen debuut opnam. In 2012 nam ze met de groep Hepcats het album Easy Street op. Het nieuwe 2019 album, The 7 Year Itch, zal de getalenteerde jonge drummer Gert-Jan Dreessen introduceren. In april 2014 bracht Kim In the Middle het tweede album Open & Close uit en in november werd de debuutplaat van haar prijswinnende duo met Tim Finoulst, First Time, gereleased. Het duo verzorgde in 2015 het voorprogramma tijdens de belgische tour van het Dave Douglas Quintet. Kim is betrokken bij het cross-over project Gershwin: classical music meets jazz. In 2017 ontstonden drie nieuwe projecten. Samen met Arne Van Coillie focust ze zich op “het levenslied” binnen (en buiten) de jazz in het duoproject Here’s To Life!. Met een uitgebreide (8-koppige) Hepcats zingt ze divagewijs onvervalste swingmuziek uit de jaren ’30 en ’40 waarop lindyhopdansers het beste van zich kunnen geven. Ze is tijdens de kerstperiode in internationale beiaardtorens te vinden voor haar samenwerkingen met beiaardier Jan Verheyen.

Tijdens haar conservatoriumopleiding werd ze zangdocent aan de academies van Voeren-Riemst, Lanaken, Genk en Tongeren. Ondertussen is ze als zangdocent, gespecialiseerd in jazz, verbonden aan de academie van Genk, het Consvatorium van Hasselt en aan de muziekhumaniora, Musart, van Hasselt. Haar studenten bevolken ondertussen de binnen- en buitenlandse conservatoria.

 

Arne Van Coillie, piano

Werkte tijdens zijn studies aan de KUL al als autodidact op jazzgebied. Daarna kwam een jazzopleiding aan het Lemmensinstituut: hij kreeg er les van het kruim van de Belgische jazzwereld (Bert Joris, Frank Vaganée, Ron van Rossum,…). Diverse buitenlandse musici vulden deze opleiding aan in workshops en masterclasses.

Hij werkte jaren als pianist (occasioneel arrangeur en dirigent) van Herman Vanspauwens Big Band. Als begeleider werkte hij o.a. met Frank Vaganée, Jan Muës, Iris Romen, André Donni, Marc
Godfroid, Guy Raiff, Andres Liefsoens, Peer Baierlein, Bart Defoort, Rony Verbiest, Peter Vandendriessche, Alexandre Cavaliere. Hij bezocht de Vlaamse theaters met Yvonne Walter, Els Dottermans en Antje De Boeck, en de jazzclubs met The MJQ Project en met Sabine Kühlich. Als solist speelde hij meermaals op het Hasseltse pianofestival Pianotune en op de Maastrichtse Jazzpromenade; met zijn trio was hij andermaal te gast op het Maastrichtse Jazz Masters Festival. De eerste cd van zijn Arne Van Coillie Unit, De Hipste zag het licht in oktober 2011 en werd positief ontvangen. Vanaf 2012 nam hij op en tourde hij door het land met zijn jaren ’30-project, Hepcats. De cd Easy Street ligt in menige huiskamer.

Arne gaf enkele jaren les aan de jazzafdeling van het Leuvense Lemmensinstituut, en is nu verbonden aan het conservatorium én aan de muziekhumaniora van Hasselt. Hij is naast pianist ook componist, arrangeur, jazzrecensent en jazzhistorici en heeft een eigen jazz label, RailNote Records.