Pollo alla cacciatora (kip cacciatore) is een gezellige Italiaanse eenpans stoofpot van kip gekookt in een rijke tomatensaus met groenten en verse kruiden.
Pollo alla cacciatora (kip in jagersstijl), vaak kipcacciatore genoemd, is een traditionele Italiaanse éénpans kipschotel.
De cacciatore saus is een rustieke tomatensaus, met verse groenten en olijven, langzaam gegaard tot perfectie. De kip wordt snel aangebraden in de pan en wordt vervolgens gekookt met de saus.
Deze rustieke kipstoofpot is vol van smaak en kan op het fornuis of in de oven worden gemaakt. Hoe dan ook, het is een heerlijk doordeweeks diner waar je hele gezin dol op zal zijn.
Als u op zoek bent naar een makkelijk avondeten dat het zowel volwassenen als kinderen zal plezieren, deze traditionele kipcacciatore is zeker een winnaar!
WAAROM NOEMEN ZE HET KIP CACCIATORE?
De oorsprong van de Chicken Cacciatore ligt in Toscane. Het woord “cacciatore” betekent jager in het Italiaansen inderdaad, jagers waren de eersten die dit gerecht aten.
In feite werd dit gerecht oorspronkelijk bereid met konijn en ander wild, en niet met kip.
Door de eeuwen heen ontwikkelde het zich tot het gerecht dat we vandaag allemaal kennen en waar we van genieten, en elke familie bereidt het volgens zijn eigen versie, doorgegeven van generatie op generatie.
Ik ben opgegroeid in Italië met die van mijn moeder pollo alla cacciatoraen ze volgt de traditioneel Toscaans recepten dat is precies wat ik vandaag met je deel.
De authentieke kipcacciatore is een kip ovenschotel gemaakt met groenten en kippendijen en poten.
Daarna bouwt de smaak verder op door toevoeging van verse kruiden, knoflook, tomaten, olijven en witte wijn (of rode wijn).
De kip wordt langzaam gekookt tot ze zacht is en wordt vervolgens geserveerd met rustiek brood, geroosterde aardappelen of een grote kleurrijke salade.
POLLO ALLA CACCIATORA INGREDINTEN
Net als de meeste Italiaanse recepten heb je voor pollo alla cacciatora maar heel weinig eenvoudige ingrediënten nodig.
Dit is wat je nodig hebt:
- Kip: ik gebruik kippenpoten en dijen met vel op botje kunt ook een van de twee gebruiken als je wilt, of een hele kip.
- Soffritto: de basis voor veel Italiaanse gerechten (zoals bolognesesaus), soffritto is een mix van fijngehakte bleekselderij, ui en wortel.
- Verse kruiden: ik gebruik rozemarijn en tijm fijngehakt, en ik voeg ook een laurierbladzoals het traditionele recept noemt, maar speel gerust met je favoriete kruiden.
- Olijven: gebruik ontpitte of ontpitte zwarte olijven of groene olijven. sommige populair Italiaanse olijven die goed werken in dit gerecht zijn Nocellara, Taggiasca, Gaeta of Cerignola olijven.
- Tomaten: Ik gebruik hele gepelde pruimtomaten, maar als je geen stukjes tomaat in je saus wilt, kun je ook passata of rustieke passata gebruiken.
- Wijn: het geeft een mooie diepte van smaak aan de saus, je kunt een goede witte of rode wijn gebruiken. Eventueel kun je het ook vervangen door kippen- of groentebouillon.
- Knoflook: Het is niet nodig, maar knoflook geeft extra smaak. Om het lichter te maken, kun je het heel laten en weggooien voordat je het serveert.
VARIATIES
- Paprika: voeg gehakte gele of rode paprika toe voor extra smaak.
- Paddestoelen: voel je vrij om gehakte champignons toe te voegen voor extra smaak.
- Konijn: coniglio alla cacciatora (rabbit cacciatore) is net zo populair in Italië, dus probeer het gerust eens als je wilt.
HOE MAAK JE KIP CACCIATORE
Deze eenpans kipcacciatore is heel eenvoudig te maken! Van begin tot einde duurt het ongeveer 1 uur om te maken.
Verhit de olijfolie in een grote braadpan en roerbak de groenten tot ze zacht zijn.
STAP 2 – Voeg de kip toe.
Duw de groenten langs de zijkanten van de pan, voeg de kippenpoten en -dijen toe en laat ze aan alle kanten goed dichtschroeien, giet dan de wijn erbij en kook tot ze verdampt zijn.
STAP 3 – Kruiden en tomaten toevoegen.
Voeg de verse kruiden, olijven en tomaten toe. Breng op smaak, dek af met een deksel en laat de kip ongeveer 50 minuten koken, voeg indien nodig groentebouillon toe.
STAP 4 – Kruid en serveer.
Haal de pan van het vuur, breng op smaak met versgekraakte zwarte peper en verse peterselie en serveer meteen met je favoriete bijgerechten.
- Ik kook liever kip cacciatore op het fornuis omdat het het vlees zachter en sappiger maakt terwijl het in de oven de neiging heeft om meer uit te drogen.
- Ik laat de schil er graag op zitten, maar het verwijderen van de schil maakt het gerecht lichter.
- Als je niet van hele tomaten uit blik houdt, kun je ze vervangen door passata.
- Je kunt ook kipcacciatore maken zonder tomaten en deze vervangen door een beetje kippenbouillon.
- Voeg een soeplepel kippen- of groentebouillon toe als de kip tijdens het koken uitdroogt.
OPSLAGTIPS
Bewaar restjes in een luchtdichte trommel, in de koelkast blijft het tot 2 dagen goed.
Veelgestelde vragen over het recept
Ja absoluut! Volg gewoon het recept en verkort de kooktijd met 10 minuten.
Plaats de restjes in een ovenvaste schaal, dek af met aluminiumfolie en verwarm opnieuw in een voorverwarmde oven tot 340 F/170 C gedurende ongeveer 15 minuten of tot het is opgewarmd.
WAT DIENEN BIJ KIP CACCIATORE?
Kipcacciatore is een uitgebalanceerde maaltijd en we eten het vaak gewoon met gegrild ciabattabrood ernaast.
Als je het met wat extra groenten wilt serveren, zijn hier een paar aanbevelingen:
- Extra groenten: gegrilde courgette, aubergine of paprika vormen een geweldig bijgerecht voor dit kipgerecht. Gebakken groenten naar keuze zouden ook geweldig werken!
HEB JE DIT RECEPT GEPROBEERD?
Laat me alsjeblieft weten wat je ervan vond! Laat hieronder een reactie achter en deel een foto op Instagram met de hashtag #thepetitecook!
Als ik naar je foto’s kijk, moet ik altijd glimlachen *en super hongerig*!
Voorkom dat uw scherm donker wordt
Pollo alla cacciatora (kip cacciatore) is een gezellige Italiaanse eenpans stoofpot van kip gekookt in een rijke tomatensaus met groenten en verse kruiden.
Portie: 4
Calorieën: 644kcal
Ingrediënten
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepel extra vergine olijfolie
- 4 kippenpoten
- 4 kippendijen
- 100 ml witte wijn
- 1 theelepel verse rozemarijnblaadjes, fijn gesneden
- 1 theelepel verse tijmblaadjes, fijn gesneden
- 3 eetlepel zwarte olijven
- 1 laurierblad
- 1 kan trostomaten, (14 oz/400 g blik)
- 1 eetlepel verse peterselie, fijn gesneden
instructies:
- Snijd de ui, wortel en bleekselderij fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de groenten en knoflook toe en kook, vaak roerend, tot ze zacht zijn.
- Duw de groenten langs de zijkanten van de pan en giet de resterende olijfolie in het midden van de pan. Leg de kippenpoten en -dijen in de pan zodat ze elkaar niet overlappen. Laat ze een paar minuten aan alle kanten bruin worden, giet dan de wijn erbij en kook verder tot ze verdampt zijn.
- Voeg de gehakte verse kruiden, het laurierblad, de olijven en de tomaten toe. Breng op smaak met peper en zout, dek af met een deksel en laat de kip ongeveer 50 minuten koken op middelhoog vuur, voeg indien nodig een soeplepel groentebouillon of warm water toe.
- Haal de pan van het vuur, strooi er verse peterselie over en serveer.
Opmerkingen:
- Ik kook liever kip cacciatore op het fornuis omdat het het vlees zachter en sappiger maakt terwijl het in de oven de neiging heeft om meer uit te drogen.
- Ik laat de schil er graag op zitten, maar het verwijderen van de schil maakt het gerecht lichter.
- Als je niet van hele tomaten uit blik houdt, kun je ze vervangen door passata.
- Je kunt ook kipcacciatore maken zonder tomaten en deze vervangen door een beetje kippenbouillon.
- Voeg een soeplepel kippen- of groentebouillon toe als de kip tijdens het koken uitdroogt.
Voeding
Calorieën: 644kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 40g | Dik: 51g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudig onverzadigd vet: 9g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 25g | Trans vet: 1g | cholesterol: 231mg | Natrium: 302mg | Potassium: 600mg | Vezel: 1g | Suiker: 2g | Vitamine A: 2895IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 41mg | Ijzer: 2mg
De getoonde informatie is een schatting van een online voedingscalculator. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging voor het advies van een professionele voedingsdeskundige.