De BESTE polpet! Sappig van binnen en krokant van buiten, serveer Italiaanse gehaktballen met spaghetti en tomatensaus, geroosterde aardappelen, salades en meer!
Boordevol smaak, traditionele Italiaanse polpette zijn comfort food op zijn best!
Deze Italiaanse gehaktballen maken het perfect doordeweekse maaltijd voor het hele gezin.
Jij mag ze hebben op tafel in minder dan 30 minuten en ze zullen gegarandeerd zowel kinderen als volwassenen plezieren.
Het recept is geïnspireerd op de heerlijke gehaktballen van mijn moeder en een paar trucjes, mijn beste vriend en Winnaar US Master Chef Luca Manfe’ leerde me een paar jaar geleden toen hij me het kostbare gehaktbalrecept van zijn moeder gaf.
Jij kan serveer ze met pastaof met aardappelen en een salade, en gebruik restjes om op te vullen broodjes voor in je lunchbox.
Ze bevriezen ook mooi, dus je kunt een grote batch maken en bewaren voor een snelle maaltijd wanneer je geen zin hebt om te koken.
WAT IS POLPETTE?
Polpette is het Italiaanse woord voor gehaktballen, maar het betekent niet noodzakelijk dat het dezelfde gehaktballen zijn die je in de VS of ergens anders vindt.
Polpette worden meestal gemaakt met rundergehaktaromaten zoals peterselie, knoflook of ui, paneermeel, melk, ei en veel Parmezaanse kaas.
Dit zijn de basisingrediëntenmaar elke familie heeft zijn eigen versie, zoals vaak gebeurt met traditionele recepten.
Italiaanse gehaktballen zijn niet perfect rondze zijn iets afgeplat en worden meestal als hoofdgerecht geserveerd.
Italianen eten eigenlijk geen spaghetti met gehaktballen, en ze serveren vaak polpette naturel met een salade ernaast of gesmoord in tomatensaus.
PS: Ik ben een Italiaan, en hoewel ik onlangs ben begonnen met het maken van spaghetti en gehaktballen (en ik ben er dol op!), kan ik je garanderen dat pasta met gehaktballen iets is op Sicilië, we vinden het gewoon ongebruikelijk om spaghetti-vorm te gebruiken!
ITALIAANSE GEHAKTBALLEN INGREDINTEN
Voor deze Gehaktballetjes op Italiaanse wijzeheb je de meest eenvoudige ingrediënten nodig.
Dit is wat je nodig hebt:
- Gehakt: Mager rundergehakt of kalfsgehakt is de basis voor de gehaktballen. Vervang het door kipgehakt als je kipgehaktballetjes wilt maken.
- Brood: een dikke snee gehakt ciabattabrood of zuurdesembrood maakt je gehaktballen zacht en sappig. Vergeet niet om de korst te verwijderen.
- Melk: Een klein beetje melk voegt vocht toe. Je laat het brood een paar minuten weken en knijpt dan de overtollige melk eruit. Indien nodig kunt u zuivelvrije melk gebruiken.
- Parmezaanse kaas: Parmigiano voegt zoveel smaak toe en maakt gehaktballen zacht en heerlijk. Grana Padano werkt ook goed.
- Peterselie en tijm: Al de beste Italiaanse gehaktballen bevatten verse peterselie! Tijm voegt een extra aromatische noot toe, maar je kunt het overslaan als je wilt.
- Knoflook: Het is optioneel, maar een beetje fijngehakte knoflook werkt hier heerlijk.
- Citroen: Hoewel dit een optionele toevoeging is, voegt citroenschil een citrusnoot toe en maakt de gehaktballen nog lekkerder.
- Ei: Het werkt als bindmiddel, maar je kunt het eventueel vervangen door een kleine aardappelpuree.
Masterchef-tip: Voor extra smaak stelt Masterchef Luca Manfe’ voor om 2 eetlepels gebakken gehakte ui en 2 eetlepels witte wijn aan het gehaktballenmengsel toe te voegen.
HOE MAAK JE POLPETTE
Deze makkelijke Italiaanse gehaktballen zijn supermakkelijk om te maken!
Van begin tot einde duurt het ongeveer 30 minuten. Hier is de stapsgewijs recept:
Scroll tot het einde van de post voor het volledige afdrukbare recept
STAP 1 – Bereid de ingrediënten voor.
Week het brood in melk, giet het af en knijp de overtollige melk eruit en doe het in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe.
STAP 2 – Meng de ingrediënten.
Meng alle ingrediënten voorzichtig maar grondig, tot alles goed gemengd is.
STAP 3 – Vorm de polpette.
Vet je handen licht in en vorm gehaktballetjes van 2½ cm (elk ongeveer 1 volle eetlepel). Leg de gehaktballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk vervolgens voorzichtig met je hand op elke gehaktbal om hem een meer ovale vorm te geven.
Masterchef-tip: Als je polpette maakt, onthoud dan dat ze niet superklein zijn, maar niet zo groot als hamburgers; ze zijn niet plat, maar ook niet rond!
STAP 4 – Kook de gehaktballen.
Verhit de extra vergine olijfolie in een grote koekenpan.
Vouw de gehaktballen erdoor en kook ze ongeveer 3-4 minuten, draai ze aan de andere kant en kook ze nog eens 2-3 minuten.
Serveer ze meteen, of meng ze met Italiaanse tomatensaus en pasta.
- OP TE SLAAN: Bewaar overgebleven gehaktballen tot 3 dagen in een luchtdichte verpakking.
- OPWARMEN: Verwarm overgebleven gehaktballetjes in de oven op 170C/350F gedurende 5-10 minuten, of in de magnetron gedurende 1-2 minuten.
- BEVRIEZEN GEKOOKTE GEHAKTBALLEN: Leg de gekookte gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen. Ontdooi een nacht in de koelkast alvorens opnieuw op te warmen.
- ONGEKOOKTE GEHAKTBALLEN VRIEZEN: Leg de gekookte gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen.
GEBAKKEN POLPETTE
Voor een lichter alternatief kun je, in plaats van ze in de pan te bakken, bak de gehaktballetjes in de oven.
Leg de voorbereide gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrijk ze met extra vergine olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180C/360F.
Bak de polpette 20-25 minuten, draai ze halverwege de kooktijd om.
AIR FRYER POLPETTE
Goed nieuws! Jij kan maak airfryer gehaktballen in slechts ongeveer 10 minuten.
Verwarm de heteluchtfriteuse voor op 200 C / 400 F.
Leg de gehaktballen op een enkele laag in de heteluchtfriteuse en bak ze 5-6 minuten, draai ze halverwege de kooktijd om.
WAT TE DIENEN BIJ POLPETTE
Veelgestelde vragen over het recept
Traditioneel worden de gehaktballen gebakken, waardoor ze sneller klaar zijn en meer smaak geven. Als je ze lichter wilt maken, of als je een grote batch maakt, dan is het makkelijker om ze te bakken.
Traditioneel laten we het brood in melk weken om het zacht te maken en vocht aan het gehaktbalmengsel toe te voegen. Voor zuivelvrije gehaktballen kun je zuivelvrije melk gebruiken.
HEB JE DIT RECEPT GEPROBEERD?
Laat me alsjeblieft weten wat je ervan vond! Laat hieronder een reactie achter en deel een foto op Instagram met de hashtag #thepetitecook!
Als ik naar je foto’s kijk, moet ik altijd glimlachen *en super hongerig*!
Voorkom dat uw scherm donker wordt
De BESTE polpet! Sappig van binnen en krokant van buiten, serveer Italiaanse gehaktballen met spaghetti en tomatensaus, geroosterde aardappelen, salades en meer!
Portie: 4
Calorieën: 456kcal
Ingrediënten
- 2 dikke sneetjes ciabattabrood, korst afgesneden
- beker melk
- 1 groot ei, geslagen
- 1 beker paneermeel
- 2 eetlepel Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 theelepel knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel citroenschil
- 1 theelepel verse tijmblaadjes
- 10 oz gehakt
- Zeezout en vers gekraakte zwarte peper
- 4 eetlepel extra vergine olijfolie
instructies:
- Snijd het brood in kleine blokjes en doe ze in een kom met de melk. Laat het brood een paar minuten rusten, giet het dan af en knijp de overtollige melk eruit met je handen en doe het in een grote kom.
- Voeg het ei, paneermeel, Parmezaanse kaas, knoflook, peterselie, citroenschil, tijm en rundergehakt toe en breng rijkelijk op smaak met zeezout en zwarte peper. Mix om alle ingrediënten te combineren.
- Vet je handen licht in met olie, neem een klein stukje van het mengsel en rol het voorzichtig tussen je handen om gehaktballetjes van 1 inch (2½ cm) te vormen (elk ongeveer 1 volle eetlepel). Druk elke gehaktbal een beetje plat met je handen.
- Leg de gehaktballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verhit de extra vergine olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Vouw de gehaktballen erdoor en laat ze met rust tot ze aan één kant bruin zijn. Schud de pan om de gehaktballen los te maken en draai ze vervolgens elk met een tang om aan de andere kant 4-5 minuten te koken.
- Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een bord bedekt met keukenpapier om de overtollige olie te absorberen. Leg de gehaktballetjes op een grote serveerschaal en serveer, of meng ze met tomatensaus en serveer met pasta.
Opmerkingen:
- paneermeel: vervang met glutenvrije broodkruimels voor glutenvrije kippengehaktballen.
- melk: vervang door zuivelvrije melk voor zuivelvrije kippengehaktballetjes.
Bewaartips:
- Op te slaan: Bewaar overgebleven gehaktballen tot 3 dagen in een luchtdichte verpakking.
- Opwarmen: Verwarm overgebleven gehaktballetjes in de oven op 170C/350F gedurende 5-10 minuten, of in de magnetron gedurende 1-2 minuten.
- Ongekookt invriezen: Leg de gekookte gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen. Ontdooi een nacht in de koelkast alvorens opnieuw op te warmen.
- Gekookt invriezen: Leg de gekookte gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen.
Voeding
Calorieën: 456kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwit: 19g | Dik: 32g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudig onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 18g | Trans vet: 1g | cholesterol: 97mg | Natrium: 313mg | Potassium: 320mg | Vezel: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 237IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 141mg | Ijzer: 3mg
De getoonde informatie is een schatting van een online voedingscalculator. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging voor het advies van een professionele voedingsdeskundige.