Boordevol smaak, deze Italiaanse ricotta gehaktballetjes zijn ongelooflijk mals en sappig en zullen zowel kinderen als volwassenen plezieren!
Opgegroeid op Sicilië, waar ricotta enorm populair is, maak (en eet) ik al tientallen jaren gehaktballen met ricotta en tot slot deel ik het recept voor de BESTE ricotta gehaktballen je ooit zult maken.
Deze authentiek Italiaans ricotta gehaktbal recept bevat een paar van mijn favoriete smaken, zoals ricotta, citroenschil en peterselie, waardoor deze gehaktballen zacht en sappig zijn en boordevol aromatische smaak.
Ze zijn volledig doordeweeks vriendelijk – jij mag ze hebben binnen 30 minuten op tafel.
Ze zijn ook behoorlijk veelzijdig, dat kan serveer ze met pasta en tomatensaus, of met aardappelen en een salade, en gebruik restjes om panini te vullen en broodjes de volgende dag.
Had ik al gezegd dat ze ook prachtig bevriezen? Dit recept is zeker een winnaar!
En als jouw familie net zoveel van gehaktballen houdt als de mijne, kijk dan eens naar deze heerlijke kippengehaktballetjes en Italiaanse polpette, ze zijn allebei ZO lekker
RICOTTA GEHAKTBALLEN INGREDINTEN
Voor deze gehaktballen met ricotta, je hebt de meest eenvoudige ingrediënten nodig, op typisch Italiaanse wijze.
Dit is wat je nodig hebt:
- Gehakt: Rundergehakt (of rundergehakt / gemalen chuck) is de basis voor de gehaktballen. Vervang het door kalfsgehakt of een mix van beide. Je kunt ook varkens-, kip- of kalkoengehakt gebruiken.
- Ricotta kaas: Zelfgemaakte ricotta of in de winkel gekochte ricotta maakt je gehaktballen zacht en sappig en voegt een delicate smaak toe. Laat het goed uitlekken voor gebruik.
- Parmezaanse kaas: Parmigiano zit boordevol umami-smaak en maakt deze gehaktballen zacht en heerlijk.
- Paneermeel: Helpt de gehaktballen vochtig te houden. Gebruik zelfgemaakte Italiaanse broodkruimels, in de winkel gekochte of panko-broodkruimels.
- Peterselie: Het zijn geen Italiaanse gehaktballen zonder verse peterselie! Je kunt ook verse tijm toevoegen voor een extra aromatische noot, maar je kunt deze indien nodig overslaan.
- Citroen: Hoewel dit een optionele toevoeging is, voegt citroenschil een citrusnoot toe en maakt de gehaktballen nog lekkerder.
- Ei: Het werkt als bindmiddel, maar je kunt het eventueel vervangen door een kleine aardappelpuree.
HOE MAAK IK RICOTTA GEHAKTBALLEN
Dit recept voor ricottagehaktballen is het gemakkelijkste dat er is! Van begin tot einde duurt het ongeveer 30 minuten. Hier is de stapsgewijs recept:
Scroll tot het einde van de post voor het volledige afdrukbare recept
STAP 1 – Meng de ingrediënten.
Meng alle ingrediënten voorzichtig maar grondig, tot alles goed gemengd is.
STAP 2 – Vorm de gehaktballen.
Vet je handen licht in en vorm gehaktballetjes van 2½ cm (elk ongeveer 1 volle eetlepel).
STAP 3 – Rol ze door bloem.
Rol de gehaktballetjes door de bloem en leg ze op een bakplaat.
STAP 4 – Kook de gehaktballen.
Verhit de extra vergine olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Vouw de gehaktballen erdoor en kook ze ongeveer 3-4 minuten aan elke kant.
Haal ze uit de pan en serveer ze meteen, of meng ze met klassieke Italiaanse tomatensaus en serveer ze met pasta.
TIP: Ik bereid mijn tomatensaus graag apart, voeg dan halverwege de kooktijd de gekookte gehaktballetjes toe, dek gedeeltelijk af met een deksel en laat de saus nog 10-15 minuten sudderen.
GEBAKKEN GEHAKTBALLEN
Voor een lichtere versie kun je, in plaats van ze in de pan te bakken, bak de gehaktballetjes in de oven.
Leg de voorbereide gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrijk ze met extra vergine olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180C/360F.
Bak de gehaktballetjes met ricotta 20-25 minuten, draai ze halverwege de kooktijd om.
Veelgestelde vragen over het recept
Ja natuurlijk! Je kunt panko, zelfgemaakt of in de winkel gekocht paneermeel of Italiaans paneermeel gebruiken (pangrattato).
De meest voorkomende redenen waarom deze gehaktballen uit elkaar vallen, is dat de ricotta te waterig was (goed uit laten lekken voor gebruik!), of dat het rauwe mengsel te warm was, dus probeer de gehaktballen 10-15 minuten te koelen voordat je ze gaat bakken of ze bakken.
HOE BEWAART U GEHAKTBALLEN?
- OP TE SLAAN: Bewaar overgebleven gehaktballen tot 3 dagen in een luchtdichte verpakking.
- OPWARMEN: Verwarm overgebleven gehaktballetjes in de oven op 170C/350F gedurende 5-10 minuten, of in de magnetron gedurende 1-2 minuten.
- BEVRIEZEN GEKOOKTE GEHAKTBALLEN: Leg de gebruinde gehaktballetjes in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen. Ontdooi een nacht in de koelkast voor het koken. Als je ze in de oven bakt, hoef je ze niet te ontdooien.
- ONGEKOOKTE GEHAKTBALLEN BEVRIEZEN: Leg de rauwe gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen.
WAT GAAT ER GOED BIJ RICOTTA GEHAKTBALLEN?
HEB JE DIT RECEPT GEPROBEERD?
Laat me alsjeblieft weten wat je ervan vond! Laat hieronder een reactie achter en deel een foto op Instagram met de hashtag #thepetitecook!
Als ik naar je foto’s kijk, moet ik altijd glimlachen *en super hongerig*!
Voorkom dat uw scherm donker wordt
De BESTE ricotta gehaktballen! Sappig en zacht van binnen en krokant van buiten, leer gehaktballetjes maken met ricotta op de authentieke Italiaanse manier!
Portie: 4
Calorieën: 411kcal
Ingrediënten
- 10.5 ons rundergehakt (85%-90% mager), (ongeveer ⅔ kopje)
- 3.5 ons ricotta kaas, goed uitgelekt (ongeveer ½ kopje)
- 1 medium ei
- 2 eetlepel paneermeel
- 1 ons Parmezaanse kaas, geraspt (ongeveer ⅓ kopje)
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel citroenschil, geraspt
- 3 eetlepel bloem voor alle doeleinden
- Zeezout en vers gekraakte zwarte peper
- 4 eetlepel extra vergine olijfolie
instructies:
- Voeg in een grote kom het rundergehakt, de goed uitgelekte ricotta, het ei, het paneermeel, de Parmezaanse kaas, de peterselie en de citroenschil toe en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Mix om alle ingrediënten te combineren.
- Vet je handen licht in met olie, neem een klein stukje van het mengsel en rol het voorzichtig tussen je handen om gehaktballetjes van 1 inch (2½ cm) te vormen (elk ongeveer 1 volle eetlepel).
- Doe de bloem in een kom en rol elke gehaktbal tot bloem, schud de overtollige bloem en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
- Verhit de extra vergine olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Vouw de gehaktballen erdoor en laat ze met rust tot ze aan één kant bruin zijn. Schud de pan om de gehaktballen los te maken, draai ze vervolgens elk met een keukentang en kook ze aan de andere kant gedurende 4-5 minuten.
- Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een bord bedekt met keukenpapier om de overtollige olie te absorberen. Leg de gehaktballetjes op een grote serveerschaal en serveer, of meng ze met tomatensaus en serveer met pasta.
Opmerkingen:
- paneermeel & meel: vervang door glutenvrije broodkruimels en bloem voor glutenvrije ricotta gehaktballen.
- gehakt: vervang het door gemalen kalfsvlees, gemalen varkensvlees of gemalen kip.
Bewaartips:
- Op te slaan: Bewaar overgebleven gehaktballen tot 3 dagen in een luchtdichte verpakking.
- Opwarmen: Verwarm overgebleven gehaktballetjes in de oven op 170C/350F gedurende 5-10 minuten, of in de magnetron gedurende 1-2 minuten.
- Ongekookt invriezen: Leg de rauwe gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen. Ontdooi een nacht in de koelkast voor het koken. Als je ze in de oven bakt, hoef je ze niet te ontdooien.
- Gekookt invriezen: Leg de gekookte gehaktballen in een enkele laag op een bakplaat en vries ze 30 minuten in. Breng de bevroren gehaktballen over in een luchtdichte vriezer-veilige container of ritssluitingszak. Tot 3 maanden invriezen.
Voeding
Calorieën: 411kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 22g | Dik: 32g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudig onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 17g | Trans vet: 1g | cholesterol: 109mg | Natrium: 237mg | Potassium: 290mg | Vezel: 0,5g | Suiker: 1g | Vitamine A: 310IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 165mg | Ijzer: 3mg
De getoonde informatie is een schatting van een online voedingscalculator. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging voor het advies van een professionele voedingsdeskundige.